Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 3 november 2008

Andra resan till Polen

Av Bengt - 3 november 2008 20:09


   

Sommar och sol och kosan ställs till Polen igen.

 

Med husbil till Karlskrona går färden från Hökåsen .  Ska ta färjan därifrån till Gdynia.

Men innan jag ska köra på färjan har jag många timmar och vandra runt i Karlskrona( se bild) och uppleva gamla ungdomsminnen därifrån.

Så tidigt på morgonen är jag så framme i Gdynia. Sätter kursen mot Polens huvudstad Warszawa. Men givetvis måste jag först göra ett besök hos Mariola på Sopots camping..

Det är en bra väg 25 -30 mil till Warszawa som jag kommer fram till på kvällen strax innan det blivit mörkt. Letar mig fram till en camping som inte kan sägas är förstklassig. Men det kvittar Jag har min husbil och vill se den så mycket omtalade staden Warszawa innan jag far vidare mot resmålet som är Zakopane vid Tatrabergen.

Innan jag kommit fram till campingplatsen har jag följt den stora floden Wisla som delarstaden i två delar. Där ser jag den ena bron efter den andra som går över floden.

Det första jag besöker är kulturpalatset Se bild.  En jättestor och pampig byggnad av marmor med över tre tusen rum, som är en gåva från  Josef Stalin. Där finns bl. annat  biografer, teatrar bibliotek, vetenskap med mycket mera.

Sen besöker jag gamla stan som är en mycket vacker och intressant plats. Se bild på muren runt gamla stan.. Se även bild utanför muren..

Underbart att vandra på den stora långa Kungsleden som går från ett slott till ett annat slott.

 Givetvis måste man besöka Warszawas kyrkogårdar och inte minst den okända soldatens grav.

 Så måste man också insupa lite historia  om staden. Man får veta  att staden är 700 år gammal, Chopin är född strax utanför.

 Före andra världskriget tog slut raserade tyskarna fullständigt Warszawa men de överlevande byggde upp staden sten för sten igen som den var innan.

Efter flera dagar går färden så vidare mot söder.  Forts följer. Klicka här!

 

Nu har jag en hel ny månad att önska er att det blir en underbar månad på alla de sätt innehållande lycka och kärlek. Kram!


 
 
Alle

Alle

3 november 2008 21:22

Spännande resa och upplysande för en som inte vet så mkt om Polen...
Är det egen fotade foton från resan...?
Ha en skön kväll...kram

http://www.alleswe.bloggagratis.se

 
Birgitta

Birgitta

3 november 2008 21:46

Ja tyskarna gjorde allt vad dom kunde för att förinta invånarna (judarna) och utplåna staden Warszawa! Helt otroligt att dom kunde bygga upp staden igen!

http://birgittas.bloggagratis.se

 
Medresenärskan

Medresenärskan

3 november 2008 21:49

Go kväll Smen!!!
Oj vilka vackra bilder du levererar. Resenärska gillar gamla byggnader och dess kultur så dina foton de begrundar jag riktigt ordentligt ska du veta.

Du har upplevt mycket i sommar du. Har sett väldigt lite av Polen själv men ser att det nog är mera sevärt än jaga trott.
Ha en fortsatt bra kväll!!!

http://medresenarskan.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

3 november 2008 21:54

Roligt att du har foton att visa från din färd. Skulle vara kul att även få höra dina minnen från pinan (Karlskrona). Det är nämligen min hemstad.
Ha det gott. kram

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
corina

corina

3 november 2008 22:20

Drygt tre mil ena vägen.....så drygt sex mil totalt utan halvljus på väg 363 som är rätt vältrafikerad.....inget att rekomendera efter mörkrets inbrott:) Fast det gick ju bra i alla fall ! Kram !

http://wanilla.bloggagratis.se

 
"Bettan"

"Bettan"

3 november 2008 22:31

Kikar inom dig min vän & ser att du berättar lite mer om polen. Trevligt att få följa med på dessa tripper.
Önskar dig en fin kommande natts sömn & morgondag!
Kram Bettan

http://grafikbettan.bloggagratis.se

 
Hanneles paradis

Hanneles paradis

3 november 2008 23:11

Dit borde man åka, jag har några polska vänner.

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Ruth

Ruth

3 november 2008 23:42

Så fortsätter färden genom Polen med Smeden som guide, och det behärskar han som en infödd Polack. Har hört tals om "Den okända soldatens grav" inte viste jag att den låg i Polen (nu har jag lärt mig något nytt.) Många fina bilder även denna gången.
Kram och God Natt !

http://bernamis.bloggagratis.se

 
kurrelina

kurrelina

4 november 2008 09:03

Oh vilken lyckost du är som kan åka runt i en husbil, ett härligt sätt att se lite av världen tycker jag.
Och som vanligt måste jag verkligen berömma dina underbara bilder.
kramenmjamen på dig

http://kurrelina.bloggagratis.se/#617085

 
Jenn

Jenn

4 november 2008 15:04

Flott berettelse,lærte noe nytt i dag også:O)
Fine bilder,moro å se for ei som aldri har vært i Polen.
Den ukjentes grav hadde jeg hørt om jeg og,og har sikkert hørt at den lå i Polen..men minnet vet du,bra men så veldigt kort:p
Ha en fin dag.
Klem.

http://skriverier.jenn-k.com

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

4 november 2008 17:15

Ja människan bygger och raserar med samma "friska tag", ett beundransvärt återuppbyggnadsarbete. Skogsfrun är ju en riktig lantis som inte trivs så bra i stan men den polska landsbygden vore intressant att utforska. Via fina foton och berättande guidning blir det uthärdligt och riktigt intressant, en får tacke!

http://www.barasaras.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards