Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 18 oktober 2007

CAMPING.

Av Bengt - 18 oktober 2007 16:14


Inte gått att komma ut på nätet i dag!
Fotot: Hemma hos svinuppföaren.
Svinuppfödaren jätten på på kortet!


Sillakärringen!


Ett gammalt grått tält ägdes av mina föräldrar. Inhandlat begagnat och väl använt. Ett tält som fortfarande är i min ägo men nu helt utan impregnering. Ett tält av tyg men så fint att det har golv, också av tyg. Det är ett fyrmannatält vilket innebär att man precis kan ligga fyra vuxna personer i brädd.
Detta tält fick jag då låna som sjuåring. Vi var fyra jämnåriga kompisar på cyklar som ställde kosan till Råå ängar en bit söderut förbi kopparverket. Råå är ett litet eget samhälle utanför Helsingborg men ingår ändå i staden Helsingborg.
Råå stavas med två å efter som danskt å är två an. När det blev svenskt så sattes det bara två ringar över ana.
Råå är ett litet pittoreskt fiskarsamhälle Med smala kullersten belagda gator. Små hus med små söta trädgårdar. I hamnen lägger så fiskebåtarna till i rad kl. fem på morgonen med sin fiskfångst. Är man i Helsingborg så bör man ta en tur till Råå. De har även god rökt sill!
Här i Råå bodde Fiskarfrun. Varje morgon for hon in till staden med färsk fisk. Där lastade hon fisken på en rullebör. En rullebör är en skottkärra som består av två långa trästörar med ett järnhjul satt  i ena änden på störarna varmed ett flak sen är lagt på dem. Andra änden av störarna blir då handtag så man kan rulla iväg med dess last. Sen gick hon gata upp  och gata ner och in på gårdarna och klingade med sin lilla malmklocka. Det var färsk sill, torsk, spätta och annan fisk lagd på is.
Det gjordes en sång om henne med melodin  kväsarvalsen ” Och kärringen rullar på gåren in för att sälja sin surna sill--------” För att väga fisken använde hon en besman. En besman är en graderad järnstång med en stor klump i ena änden och andra ändan en krok att hänga upp fisken i. Så ett handtag att hålla i som man kunde flytta så fisken och klumpen vägde jämt. Så var det att läsa av på stången vikten där handtaget visade fiskens vikt.
Råå-ån som kommer från Ringsjön som ligger mitt i Skåne norr om Eslöv, rinner ut vid hamnen.
Så går man över ån på en träbrygga varvid man kommer till några små skeppsvarv. Sen är det bara några hundra meter kvar till ängarna. Där slog vi så upp tältet och njöt av att slippa sina tjatiga föräldrar. Vi var nu stora karlar  som kunde klara sig själva, tyckte vi!
Numera finns där ett paradis för hundägare. På den härliga vita sanden och långgrunda vattnet får hundarna springa fritt. Där badar hussar och mattar tillsammans med sina älsklingar som har nöjet att få leka med andra hundvänner.
Det var det  året jag provade på rökning. De stora pojkarna hade talat om hur vi skulle göra.
Vi skulle plocka stora cigarettfimpar och plocka ut tobaken. Lägga tobaken i papper och rulla dem till cigaretter. Sen tända i ena änden och dra in röken i andra änden. Det lät ju spännande att göra som de riktiga rökarna gjorde.
Så satt vi under trätrappan som går till köksingången. Sune, Pelle och jag. Tobaken vi samlat ihop rullades i tidningspapper. Det blev ju inte likt en cigarett precis. De blev tjocka och konstiga. Men det gick att tända dem och rök kom det ur änden när man sög. Nu var det bara jag som sög riktigt. De andra två vågade inte fullt ut. Jag inte bara sög och hostade, jag försökte även svälja röken.
Det gick fort att må illa.  Måste rusa till dasset där jag stod böjd och kräktes  ner i hålet.
Har du sett sa Pelle till Sune. Bengt skiter med munnen.
Den dagen var slut för mig. Blek illamående och yr var det att komma hem och lägga sig.
Där låg jag sen på sängen medan rummet snurrade. Jag skulle då aldrig bli rökare!
Men det dröjde bara fyra år efter så börjadedes med smygrökning och jag blev slav under den lasten. Det tog många år därefter jag kunde fimpade sista cigaretten. Det har fått ett eget avsnitt i ” Smeden Bengt NIKOTINISTEN!” Lämplig läsning för den som vill men har svårt att sluta röka!

Det blev inte mycket sagt om campingen. Det finns heller inte mycket att säga om den. Det var spännande, roligt och vi hade det som barn i allmänhet på läger men utan vuxna ledare.

Låt fantasin sprudla så kan ni se fyra småungar spring på gräset ner på sanden och ut i vattnet glada och fria!

Fortsättning! Klicka här!

 
 
Ruth

Ruth

18 oktober 2007 19:15

Vi är många som känner igen oss från tältande med kompisar och att röka siggizzar av gamla fimpar osv. Själv började jag att röka vid 12 års ålder, men inte regelbundet, och sedan har det fortsatt. På den tiden drevs det ingen propaganda om att tobak var skadlig, men vet inte om det skulle hjälpt en att avstå. Fick man tobaken serverad varje dag efter skolan hos grannen, och kunde rulla ett par extra så var det billigt att röka. Är rökare i dag också, men håller mig till 8-9 per dag, om det inte är partaj, för då ökar konsumtionen. Duktigt av dig att sluta..

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

18 oktober 2007 19:31

Trevligt foto där alla har makat ihop sig för att komma med på fotot och alla ser så prydliga ut, förmodar de har finkläderna på. Tälta var roligt. Tänk om det funnits så fina tält då, som det finns idag. Förr i tiden så kostade ett tält en smärre förmögenhet.

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Christina

Christina

18 oktober 2007 20:12

Trevligt inlägg idag,tält gillar inte jag men vi har en gammal husvagn, ett ägg, från 1966 som vi använder varje midsommar.
Har den till vår Oldsmobile från 1958 och till Buicken.
Kul med nostalgi.

Så duktigt av dig att sluta röka, jättebra!!!
Ha en skön kväll vännen
Kram på dig

http://sockertoppan.blogspot.com

 
skogsfrun

skogsfrun

18 oktober 2007 20:40

Ett fint foto som får nostalgin att blomma!
ja barn ska ju prova allt. Skogsfrun blossade på morfars cigarr och la in en prilla av ren nyfikenhet. Uschiamej! sen visste man vad gott DET var;)

http://barasaras.bloggagratis.se

 
Frump kikar in och hejar

Frump kikar in och hejar

18 oktober 2007 21:04

Mycket roligt att läsa om din barndom. Känner igen det där med rökningen, vi rullade också cigaretter av tidningspapper, fy vad det smakade...

Kram

http://Frump.bloggagratis.se

 
Alle

Alle

18 oktober 2007 23:07

Det här är ju en "bok" man skulle komma i håg och läsa om igen , som jag inte skulle vilja lägga ifrån mig...det är sån "feeling" i dina berättelser!
Kram

http://www.alleswe.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Smeden

20 oktober 2007 00:46

Nej inte du iheller gisan klarade av det!
Tråkigt för dig! Men kram och god natt ändå!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skapa flashcards